Ce inseamna uptime-ul in web hosting?

Una dintre cela mai frecvente intrebari puse de clientii care beneficiaza de serviciile de hosting are legatura cu uptime-ul garantat. Ce inseamna mai exact si cum se poate masura sau verifica?

Vom incerca mai departe sa va raspundem la aceste intrebari. Asadar, posibilitatea de a asigura un timp de reactie client-server bun, dar si un uptime decent sunt doua lucruri esentiale pe care trebuie sa le asigure compania de hosting aleasa de voi. Uptime-ul este crucial pentru succesul website-ului vostru.

Acesta se refera la timpul total de functionare neintrerupta a unui server masurat ca procent pe o perioada data. Adica statisticile care indica de cate ori serverele companiei de web hosting sunt oprite sau pornite. Daca serverele stau mai mult timp pornite, atunci uptime-ul este ridicat, aceasta insemnand ca site-urile voastre sunt vizibile si accesibile de catre utilizatori.

Uptime-ul este opusul termenului downtime care reprezinta timpul in care un website a fost offline/nefunctional raportat la o perioada data. Acesti doi parametri fiind complementari, daca downtime-ul a fost zero, atunci uptime-ul a fost cu siguranta 100%. Pana aici cred ca oricine a inteles ce inseamna uptime.

De cele mai multe ori, uptime-ul este indicat in procente, aratand cat la suta dintr-o luna de zile un website este online.
De exemplu:

  • 99.9% uptime = maxim o ora downtime/luna
  • 99.95% uptime = maxim 30 min downtime/ luna
  • 99.99% uptime = maxim 5 minute downtime/ luna

Trebuie sa stiti ca exista mai multi factorii care influenteaza scaderea uptime-ului, printre care amintim defectiunea echipamentelor, problemele de software, alimentarea cu energie electrica, etc. Ceea ce inseamna ca nicio companie de hosting nu poate garanta un uptime de 100%.

Putem afirma ca, in 2015, infrastructura de hosting M247 a inregistrat un uptime de 99.98%, acesta fiind monitorizat atat intern cat si extern. Astfel ca, site-urile voastre vor beneficia  de un nivel inalt de stabilitate si calitate.