In trend: Cloud Computing

Inauguram o noua rubrica pe blog, “In trend”, unde vom prezenta ultimele tendinte din zona IT. Ce se poarta, de ce si ce tehnologii sunt acum pe val. Cam acestea vor fi intrebarile la care vom incerca sa raspundem cu fiecare articol publicat. Incepem cu un prim articol care va evidentia caracteristicile si avantajele serviciului de “Cloud Computing”. Ce inseamna mai exact, cat de util este si de ce in ultimii ani companiile au decis sa foloseasca din ce in ce mai mult acest serviciu.

Cloud computing a revolutionat felul in care privim internetul, fiind o componenta importanta a mediului virtual.  Imaginati-va un spatiu imens, sa ii zicem depozit, in care puteti stoca la infinit tot ce va doriti. Cam asa este cloud-ul, doar ca nu vorbim de obiecte ci de documente, muzica, poze, etc. Si aceste fisiere ajung sa fie depozitate in unul din Data Center-ele noastre imense. Ce inseamna mai exact? Toate informatiile online ale unei companii vor coexista exclusiv pe Internet, cu ajutorul unei retele complexe de servere, furnizate utilizatorilor sub forma de servicii. Aceste servicii pot fi accesate prin niste dispozitive simple de navigare web.

Daca ne referim strict la componentele hardware, atunci cloud computing inseamna ca puterea de procesare a unui calculator e mutata pe Internet, astfel ca serverele noastre devin computerele voastre puternice, fara ca voi sa le detineti fizic, ci doar virtual, prin inchirierea capacitatii lor de calcul, stocare de date,  etc.

Avantajele importante? Acces de oriunde, via Internet, self-service (iti poti pune singur la dispozitie resursele necesare), elasticitatea (iti poti creste sau reduce resursele alocate in cateva minute/ore), scalabilitate (poti accesa resurse cvasi-nelimitate atunci cand e nevoie), contorizarea consumului (poti afla in orice moment ce resurse ai consumat si cat trebuie sa platesti, toate acestea se afla la vedere).

Cea mai mare teama a companiilor care inca ezita sa foloseasca astfel de servicii are legatura cu Securitatea Datelor. M247 recurge la criptarea datelor, interconectarea serverelor si a retelelor de servere pentru a efectua backup-uri periodice, preintampinand astfel orice bresa de securitate care poate surveni. Pana in 2020, afirma anumite studii,  cloud-ul va ajuta companiile din intreaga lume sa economiseasca peste o mie de miliarde de euro.