Cum poti afla care e viteza ta reala la internet?

De cate ori nu ai incercat sa accesezi o pagina web si nu ai reusit? Sau pur si simplu ai avut impresia ca internetul se misca greu. In astfel de situatii este bine sa stii cum poti afla viteza ta actuala la internet.

Exista o varietate de site-uri si aplicatii create pentru testarea vitezei la internet. Insa, inainte de a face un asemenea test, ar fi cel mai indicat sa folosesti un desktop sau un laptop in care sa ai introdus cablul de la providerul de internet. In acest mod, routerul din apartamentul sau biroul tau, numarul de dispozitive conectate simultan sau placa ta wireless nu vor putea sa influenteze valoarea obtinuta.

Desigur, poti repeta testul si pentru reteaua wireless daca de obicei navighezi pe internet in acest mod.  Mai mult, daca decizi sa faci ambele teste vei afla daca reteaua ta este responsabila pentru problemele tale de conectivitate sau operatorul de internet.

Cel mai cunoscut site pentru testarea vitezei la internet este speedtest.net. Cu Speedtest poti masura atat viteza de download, cat si pe cea de upload. Site-ul celor de la Ookla e folosit de peste 250 de milioane de oameni si e disponibil si ca aplicatie pentru iOSAndroid sau Windows Phone. Si mai interesant e ca iti poti compara viteza cu ceilalti abonati ai providerului tau.

De asemenea, poti folosi testmy.net, un alt site care testeaza viteza in conditii reale sau speedof.me care foloseste HTML 5, in loc de Flash sau Java.

Daca vrei sa stii care e calitatea conexiunii la internet, poti face un test simplu creat tot de Ookla. Acesta este pingtest si cu ajutorul lui vei afla ce ping sau ce latenta ai, daca se pierd pachete de date sau daca exista fluctuatii in conexiune.

Si totusi, desi viteza la internet si calitatea conexiunii sunt bune, unele site-uri nu ti se incarca sau se misca foarte greu. Glasnost, un serviciu al celor de la Measurement Lab, verifica daca providerul tau iti blocheaza accesul la anumite aplicatii sau iti limiteaaza traficul pe anumite site-uri.

M247 detine propria retea in Romania si Europa, oferind conexiuni de 10/100 Gbps si o infrastructura tehnica solida. Aici poti afla viteza conexiunii la internet a retelei M247.