Key business benefits of migrating to a managed data centre

Cele mai importante beneficii ale migrarii intr-un data center dedicat

Nu este deloc exagerat in a afirma ca data center-ele sunt preferate din ce in ce mai mult ca servicii IT, la nivel mondial. Lumea in care traim este o consumatoare incredibila de date, existand o cerere tot mai mare de a face totul online sau in cloud, ceea ce explica de ce piata de data centere dedicate este in plina expansiune.

In Europa, de exemplu, capacitatea unui data center a atins niveluri anuale record in fiecare an incepand cu 2016. Potrivit CBRE, care atunci purta numele de piata ‘FLAP’ – hub-urile de centre de date din Frankfurt, Londra, Amsterdam si Paris – capacitatea acestora s-a dublat. Gartner estimeaza ca intre 70% si 90% din companii utilizeaza in present servicii de cloud, care sunt gazduite in date centere, si demonstreaza ca migrarea catre cloud are o rata anuala compusa de crestere de 18% (compound annual growth rate / CAGR).

Asadar, data center-ele reprezinta o schimbare radicala fata de modalitatea in care erau furnizate, operate si colocate sistemele si infrastructura IT in trecut. Serverele raman nucleul oricarui serviciu IT, furnizand resursele de procesare si stocare necesare punerii in functiune a aplicatiilor, bazelor de date, website-urilor, sistemele de comunicare digitala si multe, multe altele. In trecut, serverele trebuiau colocate aproape de locatiile unde aplicatiile si programele erau folosite, ceea ce insemna ca organizatiile detineau si operau propriile servere in spatii conectate la propriile computere.

Dar in present, datorita aparitiei retelelor IP si a Cloud-ului, nu mai este cazul pentru o asemenea proximitate. Serverele pot fi colocate oriunde, configurate si administrate de o echipa tehnica de specialisti in spatii special construite, avand toate serviciile IT posibile pe care le ofera utilizatorilor finali cu ajutorul furnizorilor terti prin conexiuni IP.

  • Servicii Cloud: Probabil cel mai cunoscut serviciu pentru care se opteaza pentru un data center. Desigur, serviciile de cloud pot fi la randul lor impartite in categorii ca ‘Software-as-a-Service’ (SaaS), sau poti alege un abonament pentru a beneficia de unele aplicatii si instrumente digitale (de ex. Microsoft Office 365, G-Suite), si ‘Infrastructure-as-a-Service’ (IaaS), care ofera resurse pentru server intr-o forma virtuala, extrem de flexibila si scalabila.
  • Colocare: Companiile aleg sa-si amplaseze componentele hardware ale propriului server intr-un data center, externalizand astfel suportul tehnic si administrarea acestuia.
  • Servere Dedicate: Similar cu serviciul de colocare, cu diferenta ca serverul este inchiriat de catre client din respectivul data center sau de la un furnizor specializat de servicii. Prin urmare, componentele hardware nu apartin clientului.
  • Servere Administrate: La fel ca in cazul serverelor dedicate, clientii inchiriaza hardware pentru server de la un furnizor specializat, dar spre deosebire de serviciul dedicat, nu opteaza pentru a avea acces exclusiv la un echipament complet. Alegand sa imparta capacitatea serverului cu alti clienti inseamna ca poate beneficia de un serviciu la un cost mult mai accesibil.

Pe langa acestea, data center-ele sunt utilizate si ca baza pentru operarea a numeroase alte servicii, asa cum sunt cele de web hosting (gazduire web), telecomunicatii, distributia continutului digital (cum e Netflix), jocuri online si mobile, motoare de cautare, social media, ecommerce (comert electronic) si multe altele. Unele dintre cele mai mari branduri digitale din lume – Facebook, de exemplu – sunt de asemenea actori foarte importanti pe piata de data centere, care continua sa se extinda si sa cuprinda toate astectele vietii noastre digitale.

Astfel ca, cea mai importanta intrebare ramane – cum? Cum de reusesc data center-ele sa acapereze piata intr-o asemenea masura, si care sunt beneficiile pentru companii? Iata patru dintre cele mai importante motive pentru care din ce in ce mai multe companii aleg servicii dedicate de data centere, de la cele de colocare pana la cele de cloud.

Sporeste eficienta costurilor

Majoritatea serviciilor dintr-un data center – cloud, servere dedicate, servere administrate – elimina toate costurile de capital (CAPEX), permitand companiilor sa opereze sisteme IT fara sa achizitioneze, intretina si sa actualizeze propriile servere. Trecerea la un model de costuri operationale (OPEX) permite cheltuieli constante si previzibile, ceea ce ofera posibilitatea companiilor de a administra bugetele mult mai eficient.

Chiar si daca opteaza pentru serviciul de colocare, pentru care trebuie totusi sa detina propriul hardware, alegerea unui data center diminueaza costul total al proprietatii (TCO), pentru ca serviciile dedicate de intretinere si recuperare incluse in acest pachet elimina costurile suplimenatare pe care companiile ar trebui sa le sustina in cazul in care opteaza pentru propriul management tehnic sau atunci cand trebuie sa apeleze la ingineri pentru probleme extrem de serioase. Toate acestea sunt incluse in acest tip de servicii, avand costuri previzibile, constante.

Suport tehnic 24/7 

Nu numai ca suportul tehnic dedicat oferit prin serviciile de data centere ajuta la stabilitatea si reducerea costurilor IT, dar ofera si rezultate mai bune pentru utlizatorul final. Data center-ele sau centrele de date sunt spatii de specialitate dotate cu echipamente de ultima generatie, fiind administrate de echipe de ingineri calificati si specializati in proiectarea si intretinerea infrastructurii IT.

Furnizorii de astfel de servicii is bazeaza modelele de afaceri pe oferirea unei game de servicii de o calitate superioara (QoS), care include monitorizarea non-stop, 24/7, 365 de zile a hardware-ului, securitatii, disponibilitatii retelei, functionalitatii serverelor si a multor altele. In momentul in care este detectata o problema, cineva este tot timpul acolo pentru a o rezolva. Si mai mult, tehnicienii sunt prezenti in orice moment pentru a indeplini orice cerere a clientului, fie ca e vorba de actualizarea componentelor unui server colocat sau modificare unui serviciu de cloud prin cresterea capacitatii hipervisorului.

Niveluri premium de securitate si rezistenta

Ca urmare a monitorizarii si administrarii dedicate non-stop, data center-ele pot oferi niveluri exceptional de ridicate de securitate si rezistenta pentru infrastructura sistemelor IT. Insasi centrele de date sunt spatii protejate cu tehnologii de ultima generatie, avand toate protocoalele avansate necesare de siguranta. Acestea includ protectie fizica, cum ar fi securitate avansata, sisteme sofisticate de racire si management al mediului care opresc supraincalzirea serverelor, surse de alimentare cu energie care nu pot fi intrerupte, precum si protectie avansata impotriva atacurilor cibernetice.

In general, data center-ele sunt construite sa asigure uptime maxim mitigand riscuri si, in cazul in care ceva nu functioneaza, sa sustina continuitatea sistemului. Data center-ele utilizeaza masuri care asigura redundanta sistemelor, asa cum sunt N+1, insemnand ca au cel putin un backup independent pentru fiecare componenta fizica. Operatorii care detin mai multe data centere folosesc adesea sisteme de backup derulate in locatii diferite pentru a proteja datele impotriva riscului unei daune catastrofale intr-o anumita locatie, si vor efectua in mod regulat backup-uri ale datelor de la o locatie la alta astfel incat sa existe mereu o replica in siguranta a tuturor serviciilor, asigurand continuitatea.

Acces la tehnologie de ultima generatie

Incepand cu cele mai bune componente hardware pentru servere disponibile solutiilor avansate de virtualizare, asa cum sunt VMWare si Kubernetes folosite pentru servicii de cloud, data center-ele ofera companiilor acces la tehnologii pe care poate altfel le-ar fi fost dificil sa le achizioneze sau opereze sau nu aveau experienta tehnica necesara pentru a le pune in functiune. Atunci cand operatorul data center-ului decide ca e timpul sa actualizeze infrastructura de servere, utilizatorii finali beneficiaza automat de un hardware mai rapid si mai puternic. Odata ce optezi pentru servicii de cloud, actualizarile de software, patch-urile si upgrade-urile fac parte din pachet.

Pe scurt, data center-ele dedicate sunt in pline expansiune pentru ca serviciile de care poti beneficia odata cu migrarea catre un astfel de spatiu includ administrarea complexitatii tehnice asociate cu operarea unei infrastructuri IT, oferind companiilor instrumentele si functionalitatile de care au nevoie pentru a opera mai eficient. Astfel ca aceste servicii ofera un management al sistemului IT mult mai avantajos din punct de vedede al costurilor, precum si standarde superioare de suport tehnic, securitate, rezistenta si acces la cele mai noi tehnologii.

Daca vrei sa afli mai multe despre data center-ele de ultima generatie operate si detinute de M247, contacteaza-ne chiar acum.